![]() |
![]() |
BUG (BiliÅŸ ve Uygulamada Garipliklikler)
Maltepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölümleri (Mimarlık, İç Mimarlık, Gemi ve Yat Tasarımı), İKSV İstanbul Tasarım Bienali Akademi Programı çerçevesinde “kusurluluk” temasını enine boyuna tartışmak, özgün tasarımlar üretmek üzere, 3-8 Eylül 2012 tarihleri arasında Maltepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde bir dizi etkinlik gerçekleÅŸtirdi. BUG atölyeleri, Maltepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öÄŸretim elemanları Prof. Dr. Tülin Görgülü, Yrd. Doç. Esra Sakınç, Yrd. Doç. Yekta Özgüven , ArÅŸ. Gör. Melike Atıcı, ArÅŸ. Gör. Hale SinirlioÄŸlu, ArÅŸ. Gör. Bilgen Ataç, ArÅŸ. Gör. Beril Sulamacı, ArÅŸ. Gör. Belis Öztürk, ArÅŸ. Gör. Bürkan Emre ve ArÅŸ. Gör. Hamide Temel’in yürütücülüÄŸünde ve Mimarlık Fakültesi mezunlarından Alp Tamtabak, Sibel Yıldız, Gözde İrem Cebir, Sinan KarakuÅŸ ve Mimarlık Fakültesi öÄŸrencilerinden Elif Atasoy, Rabia Ketenci, Aslı KıraÄŸası’nın yardımları ile kalabalık bir ekip tarafından düzenlendi.
|
|
BUG (BiliÅŸ ve Uygulamada Garipliklikler) tasarım atölyelerinin amacı, hata ve kusurlulukların peÅŸine düÅŸmek ve tasarım alanında saÄŸlayabileceÄŸi olasılıkların neler olduÄŸunu sorgulamak olarak belirlendi. Sözü edilen türden hata/kusurluluklar dahil oldukları süreçleri kesintiye uÄŸratmak yerine onunla var olmaya devam ederek belli noktalarda devreye girer, belli bir adımın gerçekleÅŸmesine engel olur ya da yeni ve umulmadık bir iÅŸleyiÅŸe yol açarlar. İçeriden ya da dışarıdan yapılan yeni girdilerle baÅŸka iÅŸleyiÅŸler tanımlayarak sistem kendini dönüÅŸtürür, adapte eder. BiliÅŸim teknolojileri ise bunları BUG olarak nitelerler. Mimari, kentsel ya da ürün ölçeklerinde tasarımda bu hataların karşılığı acaba ne olabilir? Mimari ve kentsel ölçeklerde yapılı mekanı, sistem ya da süreçler bütünü olarak düÅŸündüÄŸümüzde bu mekanların kullanıcısı olarak bizler her dakika bu BUG'ların etrafından dolanan ve yeni iÅŸleyiÅŸler bularak sistemin tıkanıklığını gidermeye çalışan elektrik devreleri gibiyiz. BUG atölyeleri bu süreci biliÅŸ düzeyine taşımayı hedefleyerek yola çıktı. |
|
BUG (BiliÅŸ ve Uygulamada Gariplikler) etkinliÄŸi, Bülent Tanju, Åžebnem Yalınay Çinici, Murat UluÄŸ, Sait Ali Köknar, Burak Haznedar’ın katıldığı tartışmalardan ve 6 ayrı atölyeden oluÅŸuyor: Kusura Bakma! (Kunter Manisa, Bora Yerliyurt, Selim Ökem), Pomi: Defo-ları Açmak (Levent Åžentürk, Arzu İl), Akis (Demet Irıklı Eryıldız, Demet Mutman, Melike Atıcı, Alp Tamtabak), Urban Bug (Tülin Görgülü, Ebru Erdönmez, Senem Kaymaz Koca), Dilsiz (Gonca Hande Åžahin, Merve Özhan, ÇaÄŸlar Biber, Mert Sezer, Ersin Abay), Bugsinbug (Esra Sakınç, Beril Sulamacı, Bilgen Ataç, Hale SinirlioÄŸlu, Recep Aygül) atölyelerinde farklı üniversitelerden gelen öÄŸrenci ve yürütücüler konuyla ilgili kendi yaklaşımlarını farklı tasarımlarla ortaya koyuyor. BUG atölye çalışmalarının, fotoÄŸraf, maket ve dijital sunumlardan oluÅŸan sonuç ürünleri, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi TaÅŸkışla Kampüsü’nde 13.10.2012 - 12.12.2012 tarihleri arasında gezilebilir. |
|
|
|
|
|
|
|
"ÜSKÜDAR VALİDE-İ ATİK CAMİİ ve ÇEVRESİ" Workshop Çalışması
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Åžubesi Anadolu 1. Büyükkent Bölge TemsilciliÄŸi ve Maltepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nin ortak yürütüÄŸü Yaz Okulu ve Atölye Çalışması 4 Temmuz - 8 AÄŸustos tarihleri arasında Üsküdar Belediyesi'nin de desteÄŸi ile gerçekleÅŸti.
Yaz okulu boyunca yoÄŸun bir alan ve envanter çalışması yapan öÄŸrenciler, alanda gezerek tarihi dokuyu ve mekanların kurgulanışını birebir yerinde gözlemleyerek , deneyimlemiÅŸlerdir.Yorucu fakat bir o kadar da keyifli geçen çalışma Seminer ve Konferanslarla renklendirildi. Seminerlerde öÄŸrecilere yaÅŸam boyu öÄŸrenme ve bilgi edinmenin önemi Mimarlık düzleminden aktarılmaya çalışıldı.
Seminerler dizisine, Yard.Doç.Dr. Özlem ATALAN'ın "Envanter taraması ve Alan çalışması" bilgilerinin nasıl belgeleneceÄŸi ve projeye dönüÅŸtürüleceÄŸi hakkındaki sunuÅŸu ile baÅŸladık. Alan gezilerinin tamamlanmasının ardından Yard.Doç.Dr.Türkan UZUN'un yaptığı "Mimar Sinan Camileri ve Üsküdar Camileri" seminer konusu, Cami Plan ÅŸeması ve cephe biçimleniÅŸi arasındaki iliÅŸkiyi algılatmak odaklı idi ; Cengiz BektaÅŸ, AyÅŸe KantarcıoÄŸlu, Ahmet Yılmaz, Besim Çeçener, Arif Atılgan'ın deÄŸerli katkıları ile çalışmanın dinamiÄŸi yüksek tutuldu.
Mimarlık Fakültesi Bölümümüz ÖÄŸretim Üyelerinden Yard.Doç.Dr. Türkan UZUN'un, Yard.Doç.Dr. Özlem ATALAN ve ArÅŸ.Görevlisi Ülkü Demir yürütücü olarak görev almışlardır. Yard.Doç.Dr.Pınar Engincan BOL ve Yard.Doç.Dr. Elif Süyük Makaklı ise Mimarlık Fakültesi adına görev almışlardır.
tarihimizi ve mimarimizi koruyalım sahip çıkalım teması üzerine kurulan çalışmada öÄŸrencilerimizde yarattığımız farkındalık ve önemseme baÅŸarılı bir sonuç idi. Çalışma ÖÄŸrencilerimizin zorunlu Staj görevleri arasında deÄŸerlendirilecektir.
Mimar Sinan'ın bilinen son Külliyesi etrafında yapılan çalışmanın geleceÄŸimize deÄŸerli belgeler bırakması ümidi ile tamamlanmıştır.
Üniversitemizden Katılan öÄŸrenciler;
Ahmet Yunus Akçay, Ali BArış Ünsal, Emre BerbercioÄŸlu,Dirim İkiz,Gülçin Can,Gizem DoÄŸan, Elif Sümeyra Ak 'ın zorunlu
Mimarlık Fak.'den Meltem Çolak , Ekin Ece Eslek , İç. Mim.Y.L. programından ; Kamer ÇizmecioÄŸlu ve Melike Kaynak'ın gönüllü katıldığı çalışmanın ürünü 35 pafta ile tamamlanmıştır.
SERGİYE DAVET
Maltepe Üniverisitesi Mimarlık Fakültesi ÖÄŸrencileri ile yürüttüÄŸümüz Worshop çalışması Üsküdar Belediyesi tarafından sergilenmeye deÄŸer görülmüÅŸtür.
Sergi 10 -17 Eylül tarihleri arasında Üsküdar Belediye Binası Önü Açık Sergi Alanında 1 hafta gösterimde olacaktır.
9. Geleneksel Türk-Alman Akademik Çalışmaları kapsamındaki “Tasarım Disiplinlerinin Workshop Çalışması” 18-25 Haziran 2011 tarihleri arasında Almanya’dan iki ve İstanbul ’dan beÅŸ üniversitenin katılımı ile gerçekleÅŸti.
“Tasarımda Geleneksel Yenilikler” konseptiyle düzenlenen BDIA 2011 9. TÜRK-ALMAN TASARIM BULUÅžMALARI’nda; aydınlatma, tekstil, kentsel, yenileme ve iç mimari konuları iÅŸlendi.
Mimarlık Bölümü öÄŸrencilerinden Gözde İrem CEBİR,Eyüp KIR, Barış ENSELİOÄžLU, Kerem MERAL, N. Görkem İSPİR, Sinan KARAKUÅž, Berceste Deniz KÖKSAL ve Alp TAMTABAK; İç Mimarlık Bölümü öÄŸrencilerinden ise Halil AMASYALI, Gözde ÇELİKBAÅž, Dilan İŞCANLI, Tekin KAHYAOÄžLU, YaÄŸmur KOCABIYIK ve Burçin ULUDEMİRCİLER çalışmaya katıldı. Seçtikleri gruplarda yer alan öÄŸrencilerin çalışmaları 12 Temmuz 2011 tarihine kadar Tasarım Parkı’nda sergilenmeye devam edecektir.
‘’Farklı Çalışma Kültürlerinde Farklı Ofis Mobilyası ve YerleÅŸim Uygulamaları‘’Konulu 2011 Officexpo fuar Konsept ve etkinlik kapsamında yapılan workshop ve paneller ilgi ile izlendi.
Bu yılki Offiexpo fuarının fark yaratacak ana temasının Alışılmışın dışında bir konuyu gündeme taşıyarak sektörün önde gelen isimlerine sorgulatmak ve çıkacak sonuçları tartışarak Ofis mobilyaları ve alanlarına farklılık katmak olduÄŸunu belirten etkinlik danışmanı Nursema Öztürk Üniversite öÄŸrencilerinin birlikte bir ekip olarak , kısa zamanda bir çalışma içine girmeleri eÄŸitim alanlarında fark yarattığını belirtti.
Workshop Konu baÅŸlıkları ; Görev Odaklı Firma (yazılım ÅŸirketleri vb), BaÅŸarı Odaklı Firma (satış ), Güç Odaklı Firma (patron ÅŸirketi) konuları ile etkinlikler çerçevesinde ofis mobilyaları ve tasarımı ekseninde irdelendi.
Üniversitelerin İçmimarlık bölümleri ile ; Maltepe Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel sanatlar Üniversitesi , Anadolu Üniversitesi öÄŸrencilerinin hafta boyunca gerçekleÅŸtirdiÄŸi workshop çalışmaları ile gerçekleÅŸti. İtalya ve Türkiye’den gelen ünlü Tasarımcı ve akademisyenler tarafından deÄŸerlendirildi.
Workshoplara katılan öÄŸrenciler konuÅŸmacı olarak gelen ünlü tasarımcılarında tanışma imkanı bularak görüÅŸlerini aldılar ve çalışmalarına renk kattılar. ÖÄŸrencileri ziyaret eden , Derin Sarıyer, Arif Özden, Ece Yalım , OÄŸuz yalım, Seyhan Özdemir ve İtalyan tasarımcı Claudio Bellini gibi tasarımcılar ile sohbet ederek sorular yönelttiler, ayrıca İstanbul Büyük Åžehir Belediye baÅŸkanı Sn.Kadir TopbaÅŸ ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet ÅžimÅŸek öÄŸrencilerin çalışmaları hakkında bilgi aldılar.
01-05 Åžubat tarihlerinde düzenlenen Officexpo 2011 / consept kapsamındaki fuar etkinliÄŸinde ‘’Tasarımparkı’’ organizasyonu olarak yapılan Workshopları öÄŸrencilerin yoÄŸun ilgisi ve heyecanı ile sonuçlandı.
01 Åžubat 2011 de baÅŸlayan workshop sonuçları projeksiyon ile sahnede yapıldı . ÖÄŸrenciler heyecan içinde baÅŸarı ile üstlendikleri konunun 4 günde hazırlığını yaparak sonuca ulaÅŸtılar. 4 Åžubat 2011 tarihinde sonuçlanan bu çalışmalar ; Omsiad yön. Kur. Üyesi Canan Kararalar, Maltepe Üniversitesinden Yrd. Doç.Dr. Hicran Özalp,Mimar Sinan Üniversitesinden Yrd. Doç.Dr. Senem Onur, Anadolu Üniversitesinden Prof. Dr. Meral Nalçakan, , OMSİAD Yön. Kur. BÅŸk. Ercan Ata, Ersa Marka Müdürü Yalçın Ata, Tasarım yayın grubu Yön. Kur. Emre Tibet, Ünlü İtalyan Tasarımcı Claudio Bellini , Tasarımparkı kurucusu ve ÖÄŸr. Görv. Nursema Öztürk tarafından oluÅŸan juri tarafından deÄŸerlendirilerek sonuçlar ilan edildi. ÖÄŸrenciler ekip halinde yaptıkları ortak çalışmayı verilen 3 farklı plan üzerinde çalışarak oluÅŸturdukları senaryoya göre birbirinden farklı sunum teknikleri ile birbirleri ile heyecanla yarıştılar.
BDIA 2011 9. TÜRK-ALMAN TASARIM BULUÅžMALARI
9. Geleneksel Türk-Alman Akademik Çalışmaları kapsamındaki “Tasarım Disiplinlerinin Workshop Çalışması” 18-25 Haziran 2011 tarihleri arasında Almanya’dan iki ve İstanbul ’dan beÅŸ üniversitenin katılımı ile gerçekleÅŸti.
“Tasarımda Geleneksel Yenilikler” konseptiyle düzenlenen BDIA 2011 9. TÜRK-ALMAN TASARIM BULUÅžMALARI’nda; aydınlatma, tekstil, kentsel, yenileme ve iç mimari konuları iÅŸlendi. Fakültemizin İç Mimarlık Bölümü öÄŸrencilerinden Halil AMASYALI, Gözde ÇELİKBAÅž, Dilan İŞCANLI, Tekin KAHYAOÄžLU, YaÄŸmur KOCABIYIK ve Burçin ULUDEMİRCİLER bu çalışmaya katıldı.
Seçtikleri gruplarda yer alan öÄŸrencilerin çalışmaları 12 Temmuz 2011 tarihine kadar Tasarım Parkı’nda sergilenmeye devam edecektir.
BDIA 2011 9. TÜRK-ALMAN TASARIM BULUÅžMALARI
9. Geleneksel Türk-Alman Akademik Çalışmaları kapsamındaki “Tasarım Disiplinlerinin Workshop Çalışması” 18-25 Haziran 2011 tarihleri arasında Almanya’dan iki ve İstanbul ’dan beÅŸ üniversitenin katılımı ile gerçekleÅŸti.
“Tasarımda Geleneksel Yenilikler” konseptiyle düzenlenen BDIA 2011 9. TÜRK-ALMAN TASARIM BULUÅžMALARI’nda; aydınlatma, tekstil, kentsel, yenileme ve iç mimari konuları iÅŸlendi. Fakültemizin İç Mimarlık Bölümü öÄŸrencilerinden Halil AMASYALI, Gözde ÇELİKBAÅž, Dilan İŞCANLI, Tekin KAHYAOÄžLU, YaÄŸmur KOCABIYIK ve Burçin ULUDEMİRCİLER bu çalışmaya katıldı.
Seçtikleri gruplarda yer alan öÄŸrencilerin çalışmaları 12 Temmuz 2011 tarihine kadar Tasarım Parkı’nda sergilenmeye devam edecektir.
BDIA 2011 9. TÜRK-ALMAN TASARIM BULUÅžMALARI
9. Geleneksel Türk-Alman Akademik Çalışmaları kapsamındaki “Tasarım Disiplinlerinin Workshop Çalışması” 18-25 Haziran 2011 tarihleri arasında Almanya’dan iki ve İstanbul ’dan beÅŸ üniversitenin katılımı ile gerçekleÅŸti.
“Tasarımda Geleneksel Yenilikler” konseptiyle düzenlenen BDIA 2011 9. TÜRK-ALMAN TASARIM BULUÅžMALARI’nda; aydınlatma, tekstil, kentsel, yenileme ve iç mimari konuları iÅŸlendi. Fakültemizin İç Mimarlık Bölümü öÄŸrencilerinden Halil AMASYALI, Gözde ÇELİKBAÅž, Dilan İŞCANLI, Tekin KAHYAOÄžLU, YaÄŸmur KOCABIYIK ve Burçin ULUDEMİRCİLER bu çalışmaya katıldı.
Seçtikleri gruplarda yer alan öÄŸrencilerin çalışmaları 12 Temmuz 2011 tarihine kadar Tasarım Parkı’nda sergilenmeye devam edecektir.